Actuele ziekten en plaagontwikkeling in granen 

Het voorjaar komt traag op gang. Ondanks de koele en natte omstandigheden gaat zowel de ontwikkeling van de granen als die van van ziekten en plagen gewoon door. We zien wel grote verschillen tussen en zelfs binnen de regio’s. 

Luizen 
Op sommige percelen zien we al een behoorlijke ontwikkeling van de luizenpopulatie. Houd dit onder controle en voer zo nodig een bespuiting uit met Teppeki WG. 

Gele roest  
Er zijn veel rassen uitgezaaid met een hoog gezondheidscijfer voor gele roest. Houd deze rassen echter wel goed in de gaten want nieuwe fysio’s worden gemakkelijk gevormd. Een gele roest aantasting kan forse opbrengstderving opleveren. Contoleer de tarwepercelen regelmatig en voer in dien noodzakelijk tijdig een bespuiting met Sirena uit. 

Septoria  
Door de vele regen gaat op veel percelen ook de ontwikkeling van Septoria inmiddels door naar de hogere bladlagen. Blijf de percelen goed  controleren.

Meeldauw 
Controleer percelen waar nu al een infectie aanwezig is regelmatig om de ziektedruk goed in de gaten te houden. Voeg Nissodium toe aan de T1 bespuiting.

Advies  
Luizen: voer een bespuiting uit met 0,14 kg/ha Teppeki WG bij aanwezigheid van luizen of voeg Teppeki WG toe aan de T0 of T1 ziektebestrijding. 

Septoria/gele roest: 1 l/ha Sirena toevoegen bij de eerste halmverkorting.

  • T1: 0,8 l/ha Sirena + 1,2 l/ha Questar of
  • T1: 0,4 l/ha Protendo + 1,2 l/ha Questar 

Meeldauw: 0,25 l/ha Nissodium toevoegen aan T1 bespuiting 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Print Friendly, PDF & Email