Nieuws
Ontvang nieuws en tips voor een gezond gewas
Preventief aanpakken van Japanse roest in chrysant
Roest, en dan specifiek Japanse roest is een schimmelziekte die alleen voorkomt in chrysant. Japanse roest ontstaat meestal wanneer er veel wisselingen zijn in het klimaat, zoals in het najaar en voorjaar. Door een opvallend warme nazomer in september speelt Japanse roest dit jaar later dan verwacht op.
Kies de juiste strategie om tripsvrij het nieuwe seizoen in te gaan
Een teelt eindigen met een hoge tripsdruk heeft consequenties voor de nieuwe teelt. De meeste bedrijven willen graag met een zo laag mogelijke tripsdruk starten. Kies voor het eindigen van de teelt daarom de juiste bestrijdingsstrategie. Winner kan hierin een belangrijke schakel zijn. Pas Winner toe in een blok van wekelijkse behandelingen om de volledige levenscyclus van trips aan te pakken.
Insectenbestrijding in komkommer wordt makkelijker door Azatin
De veiligheidstermijn van Azatin is dit seizoen aangepast van 3 dagen naar 1 dag voor de bedekte vruchtgroententeelt van Cucurbitaceae met eetbare schil, waaronder komkommer. Een veiligheidstermijn van 1 dag tussen toepassing en oogst maakt een praktische toepassing van Azatin beter mogelijk.
Maak het broeifust grondig schoon met Jet 5
In de broeierij is hygiëne van groot belang. Door hergebruik van broeibakken kunnen schimmels en bacteriën worden doorgegeven aan de volgende teelt. Het is daarom van cruciaal belang dat de broeibakken goed worden gedesinfecteerd voor hergebruik in de broeierij.
NEMguard DE is een natuurlijk middel tegen aaltjes en wortelvlieg
Aaltjes zorgen voor grote problemen in de wortelteelt. Aangeprikte wortelen vertakken zich of vallen soms helemaal weg. Larven van de wortelvlieg kunnen eveneens aanzienlijke schade aanrichten. NEMguard DE biedt bescherming tegen schadelijke aaltjes en wortelvlieg.
Ideale omstandigheden voor slakken
De wisselvallige zomer was een ideale zomer voor slakken. Met de huidige temperaturen en vochtige nachten zijn de omstandigheden optimaal voor uitbreiding van de slakkenpopulatie. In diverse akkerbouw- en groentegewassen kunnen slakken veel (financiële) schade aanrichten.
Voorkom vergelingsvirus in granen
Het gerstevergelingsvirus dat wordt overgebracht door bladluizen kan in gerst en tarwe voor veel schade zorgen. Door het aanhoudende zachte weer zijn er volop luizen aanwezig. Hierdoor is ook de kans op verspreiding van het gerstevergelingsvirus aanwezig.
Desinfecteer de kas voor de start van een nieuwe teelt
Het is verstandiger om de teelt schoon te beginnen dan om curatief te moeten reageren op ziekten en plagen. Desinfecteer de kassen daarom grondig voordat er een nieuwe teelt gestart wordt. Maak Jet 5 deel van het hygienebeheerplan om problemen te voorkomen.
Juiste voorbereiding legt basis voor een succesvol plantseizoen bloembollen
Het gezegde 'Een goed begin is het halve werk’ geldt zeker voor de voorbereidingen op het naderende plantseizoen van bloembollen, met name voor gewassen als tulpen, die gevoelig zijn voor Rhizoctonia-aantastingen. Deze bodemschimmel kan leiden tot aanzienlijke opbrengstverliezen en kwaliteitstderving
Ranman Top, de meest effectieve sporendoder in bloemisterijgewassen
De periode van grote verschillen in dag en nachttemperatuur is weer aangebroken. Dit betekent dat het klimaat in de kas verandert en tijdig moet worden bijgestuurd. Toch kan bijvoorbeeld bij gevoelige gewassen en/of cultivars de kans op (tak)Phytophthora, Pythium en valse meeldauw toenemen.
Spuit Neudosan op de juiste plek voor bladluisbestrijding in paprika
Momenteel lopen veel paprikateelten richting het eind van het teeltseizoen. Dit betekent dat er een behoorlijk volgroeid gewas staat in de kas. Ondanks dat de meeste paprikatelers een strak schema volgen voor de bladluisbestrijding kunnen er nog steeds problemen ontstaan met bladluis, zowel boven als onder in de plant.
Tips voor loofdoding in consumptie- en zetmeelaardappelen
Diverse aardappelpercelen zijn aan het afrijpen. Veel percelen zullen de komende tijd dan ook worden doodgespoten. Quickdown is hierbij onmisbaar. Hieronder een aantal tips voor het beste resultaat.
Meeldauw in vollegrondsgroenten
De omstandigheden voor de ontwikkeling van meeldauw zijn relatief ongunstig. Toch zien we ook percelen die wel meeldauw vertonen. Als meeldauw al aanwezig is, kan deze goed worden bestreden door inzet van Kumar.
Aanpassing veiligheidstermijn van Azatin in vruchtgroenten van Cucurbitaceae
Het ctgb heeft voor Azatin een aanpassing van de veiligheidstermijn van 3 dagen naar 1 dag goedgekeurd voor de bedekte vruchtgroententeelt van Cucurbitaceae met eetbare schil (komkommer, courgette, augurk).
Biorationals bieden oplossing tegen spint
In een spintproef uitgevoerd in het Certis Belchim Innovation Center in Naaldwijk zijn sterke resultaten behaald met Eradicoat Max en Neudosan. De proef is uitgevoerd met als doel om aan te tonen dat deze Biorationals, mits op de juiste wijze toegepast, zich prima kunnen meten met conventionele acariciden.
Geef bewaarziekten in pootgoed geen kans
Tijdens de bewaring liggen diverse schimmels op de loer die, als niet tijdig wordt ingegrepen, voor grote schade kunnen zorgen. Diabolo bij het inschuren voorkomt veel problemen tijdens de bewaarperiode. Dit middel beschermt het pootgoed namelijk tegen zowel Fusarium, Phoma als zilverschurft.
Winner nu ook toepasbaar met handspuit
Onlangs is de toelating van Winner aangepast waardoor het middel naast toepassing via (semi)-automatische apparatuur nu ook toegepast mag worden met een handspuit in bloemisterijgewassen (bedekte teelt), boomkwekerijgewassen (bedekte teelt) en vaste plantenteelt (bedekte teelt).
Houd insecten in spruitkool onder controle
Het onder controle houden van diverse plaaginsecten in spruiten vergt continu aandacht. Het is van belang de juiste keuze te maken voor de optimale bestrijding van insecten zoals koolwittevlieg, melige koolluis en trips. Zet Gazelle in om de populaties te onderdrukken.
Bestrijden van koolwittevlieg in spruitkool
Hoewel de weersomstandigheden niet echt gunstig zijn voor de ontwikkeling van plaaginsecten groeien de populaties van koolwittevlieg langzaam maar zeker door. Om straks spruitjes van goede kwaliteit en zonder roetdauw te kunnen oogsten blijft het van belang om het aantal wittevliegen niet te groot te laten worden. Teppeki WG speelt een belangrijke rol bij het onderdrukken van de populatie.
Neudosan toepassen met gebruik van een injecteerapparaat of doseerpomp
Sinds de toelating van Neudosan komen er met regelmaat vragen binnen over de toepassing van het product met gebruik van een doseerpomp. Ook Neudosan is prima toe te passen via deze techniek. In de teelt van bijvoorbeeld chrysant wordt Neudosan op deze manier al met succes toegepast.
Voorkom voortijdige vruchtval in pitfruit
De oogst van pitfruit begint over een paar weken. Voorkom voortijdige vruchtval, net voor de oogst, door toepassing van Late-Val Vloeibaar. Late-Val is een natuurlijke groeiregulator, op basis van NAA, die de ontwikkeling van het vaatbundelweefsel stimuleert. De vruchtstelen worden daardoor verstevigd of blijven langer stevig. Dit voorkomt de natuurlijke val of stelt deze uit.
Voorkom schade door Alternaria
Door de huidige weersomstandigheden is extra aandacht voor Altarnaria solani vereist. Deze schimmel komt vooral voor in het laatste deel van het seizoen, na de bloei en onder warme, vochtige omstandigheden. Met name voor de langere aardappelteelten is het belangrijk om het gewas goed te beschermen tegen een aantasting van Alternaria.
Toelating Azatin bedekte teelten verder uitgebreid
Azatin heeft, naast de huidige toelating tegen plaaginsecten in bedekte bloemisterijgewassen en vruchtgroenten, nu ook een toelating gekregen in de bedekte teelt van asperge (naoogst toepassing), bloembol- en bloemknolgewassen, bloemenzaadteelt en veredeling en zaadteelt.
Complete mijtbestrijding in boomkwekerijgewassen
In boomkwekerijgewassen komen veel verschillende soorten mijten voor zoals weekhuidmijten, galmijten, roestmijten en spintmijten. Dankzij de brede werking van Milbeknock kunnen al deze mijten bestreden worden.
Natuurlijke aanpak van meeldauw in wortelen
De omstandigheden voor de ontwikkeling van meeldauw in wortelen zijn redelijk gunstig. Op sommige percelen is dan ook al een beginnende meeldauwinfectie waargenomen. Kumar heeft een preventieve en een curatieve werking en is daardoor zeer geschikt om versterking in het schema te geven.
Bescherm sla tegen Botrytis en Sclerotinia
De herfstteelt van sla staat voor de deur. Vanwege de vochtige omstandigheden in deze teelt is het van belang om vanaf de start de kroppen te beschermen tegen Botrytis en Sclerotinia. Hierbij enkele tips voor een optimale bescherming.
Start loofdoding aardappel met systeemaanpak
Na de droge en warme omstandigheden eerder tijdens het groeiseizoen zien we nu nog volop ontwikkeling van het loof terwijl de knollen bijna aan de maat zijn. Het moment van loofdoden komt dan ook snel dichterbij. Laat het gewas geleidelijk afsterven met Quickdown aan de basis.
Ed Gerrits: “LVM of fogger laat BotaniGard nóg beter werken”
Voor plaagbeheersing in vrucht en sierteelt gewassen is een systeemaanpak met biologische bestrijders en Biorationals (groene middelen) noodzakelijk. Met BotaniGard aan de basis krijgen wittevlieg, trips en schadelijke wantsen al veel minder kans.
Goede effectiviteit BotaniGard via ruimtebehandeling in chrysant
Voor een goede plaagbeheersing is een systeemaanpak met biologische bestrijders en Biorationals noodzakelijk. Een basis van natuurlijke vijanden en BotaniGard geeft insecten als trips en wittevlieg veel minder kans.
Cercospora in suikerbieten ligt op de loer
Cercospora is een belangrijke ziekteverwekker bij suikerbieten, waarbij de schimmel Cercospora beticola de bladeren aantast. Dit leidt tot een afname van het suikerbietgewas en uiteindelijk de opbrengst. Door de huidige weersomstandigheden is de infectiekans op Cercospora is hoog. Houd percelen in de gaten en pas Difure Solo toe zodra de eerste vlekjes zichtbaar zijn.
Luisbestrijding hoeft niet ingewikkeld te zijn
In de bessenteelt wordt op dit moment volop geoogst of wordt er naar de oogst toegewerkt. Door de relatief wisselende weersomstandigheden sluimert de aantasting van verschillende plaaginsecten nog steeds door. Om een extra residu bij oogst te voorkomen is correctie met een chemisch middel op dit moment niet meer mogelijk. Neudosan en Eradicoat Max zijn sterke MRL-vrije insecticiden in de bessenteelt.
Lange bewaring pitvruchten met Pomax
De zomer vordert en de prognose voor de oogstdata is inmiddels bekend. De meeste telers hebben het vruchtrotschema ingezet met de eerste bespuitingen Captan. Voor de lange bewaring is het van groot belang de juiste middelen te positioneren en vruchten te beschermen met Pomax.
Perenbladvlo bestrijden met Atilla en Neudosan
De druk van de perenbladvlo is op dit moment niet hoog. Toch kan deze plaag in de laatste weken richting de oogst nog flink opspelen. Om een extra residu te voorkomen is het mogelijk om te corrigeren met Atilla of Neudosan.
Duurzame aaltjesbestrijding na opkomst in lelie
Diverse aaltjes zoals wortellesieaaltjes en vrijlevende aaltjes kunnen voor veel opbrengstderving en verlies van kwaliteit zorgen tijdens de teelt van lelie. De beschikbaarheid van conventionele middelen neemt af. Zo is bijvoorbeeld oxamyl volgend jaar niet meer toegestaan. Het natuurlijke product NEMguard is een duurzame oplossing voor aaltjes in de lelieteelt.
Tijdige toepassing van Crown MH in aardappelen
We zien grote verschillen in ontwikkeling van de aardappelen. Op percelen met een minder goede zetting zijn de knollen nu al zover dat de bespuiting Crown MH kan worden uitgevoerd. Voor een lange bewaring is het belangrijk om het juiste moment te kiezen voor deze toepassing.
Kies het juiste moment voor toepassing Crown MH in uien
Teeltseizoen 2023 kenmerkt zich in de teelt van (zaai)uien door een korte periode tussen zaai en langste dag. Na de langste dag stopt de ui met de aanmaak van nieuwe bladeren en start met de ‘bolling’, de aanleg van de bladloze rokken. Als deze bladloze rokken allemaal zijn aangelegd, stopt de plant met celdeling. Om spruitvorming in de bewaring tegen te gaan is een bespuiting met Crown MH op het juiste moment noodzakelijk.
Uitbreiding etiket Fresco naar diverse bolgewassen
Het etiket van Fresco is gewijzigd. Het etiket is onder andere uitgebreid met de onbedekte teelt van bloembollen en bloemknollen met uitzondering van gladiool, lelie en tulp.
Voorkom schade door Alternaria
Nu de meeste aardappel percelen in bloei staan of komen is aandacht voor Altarnaria solani vereist. Deze schimmel komt vooral voor in het laatste deel van het seizoen, na de bloei en onder warme, vochtige omstandigheden. Met name voor de langere aardappelteelten is het belangrijk om het gewas goed te beschermen tegen een aantasting van Alternaria.
Zo blijf je plaaginsecten in kool de baas
De kolen groeien werkelijk als kool, net als de melige koolluis en koolwittevlieg. Het is belangrijk om deze populaties zo klein mogelijk te houden om latere schade in het oogstbare product te voorkomen. Teppeki WG heeft een meervoudige werking en houdt melige koolluis en koolwittevlieg onder de duim.
Laat spint onder zomerse omstandigheden niet uit de hand lopen
Onder de huidige omstandigheden met hoge temperaturen en soms een lage relatieve vochtigheid kunnen spintaantastingen behoorlijk uit de hand lopen. Dit is het moment om Scelta in te zetten.
Virusmanagement tijdens de pootgoedteelt
Het pootgoed is volop aan de groei en de luizendruk is hoog. Het is dus belangrijk om alert te blijven en problemen met virus voor te zijn.
Knolbescherming in de pootgoedteelt
Zoals inmiddels wel bekend is er een nieuwe Phytophthora-stam in noordwest Europa in opkomst. Deze nieuwe stam (EU43) hebben we in 2021 in Nederland voor het eerst aangetroffen. En afgelopen jaar is deze stam in Nederland verantwoordelijk gebleken voor ongeveer 45% van de aantastingen.
Veel Coloradokevers aanwezig
Veel aardappelpercelen zijn getroffen door alle stadia van de Coloradokever. Vanwege de zachte winter en de late start van het pootseizoen komt de aardappelkever dit seizoen vaker voor dan in de afgelopen jaren.
CoStar WG en Turex WG goed toepasbaar via ruimtebehandeling in praktijkproef gerbera
Al jaren zijn rupsen een toenemend probleem in de gerberateelt. Het wordt steeds lastiger om in het najaar de rupsen goed op te ruimen waardoor er niet altijd schoon gestart kan worden in het voorjaar. Een anpak met CoStar WG en Turex WG is zeer effectief mits tijdig wordt gestart.
Voorkom vraatschade door rupsen in koolgewassen
Op dit moment zijn er veel koolmotten en dus ook rupsen aanwezzig. Controleer koolpercelen op aanwezigheid van rupsen. Als de koolmotrupsen niet op tijd worden aangepakt kunnen ze voor veel vraatschade zorgen. Met een tijdige inzet van Turex WG zijn rupsen kansloos.
Let op: hoge luisdruk in lelie
De laatste weken is de druk van luizen hoog. In lelies is het nu belangrijk een goede basis voor de viruspreventie aan te houden met Olie-H (in combinatie met een pyrethroide).
Atilla tegen perenbladvlo en zwarte peren
Ondanks de wisselende weersomstandigheden in het voorjaar is de druk van de 2e generatie perenbladvlo opnieuw erg hoog. De situatie loopt echter sterk uiteen per boomgaard. Zet indien nodig Atilla in.
Bescherm appels en peren tegen zonnebrandschade met Dimmer
De komende tijd wordt warm en droog weer verwacht. De kans op zonnebrandschade door hoge instraling neemt daardoor toe. Bescherm de vruchten met Dimmer.
Houd slakken in de koolteelt in de gaten
Slakken kunnen veel vraatschade veroorzaken in koolgewassen. Het afgelopen voorjaar verliep zeer regenachtig: ideal voor de ontwikkeling van slakken. Omdat slakken zich enorm snel kunnen vermeerderen is het belangrijk de populatie al vroeg in het seizoen te beperken.
Rupsen van de koolmot tijdig en effectief bestrijden
Nu veel koolplanten zijn geplant en de temperaturen oplopen, kunnen we ook de eerste motten en rupsen verwachten. Als de koolmotrupsen niet op tijd worden aangepakt kunnen ze voor veel schade zorgen. Met een tijdige inzet van Turex WG zijn rupsen kansloos.
Karma en Takumi, een unieke combinatie tegen echte meeldauw
Gezien de weersomstandigheden van de afgelopen weken is het belangrijk om alert te zijn op de aanwezigheid van echte meeldauw. Door Karma en Takumi in te zetten wordt de aanwezige aantasting bestreden en wordt een nieuwe aantasting voorkomen.
Kenja, de standaard in het fungicidenschema in aardbei
In de productieteelten is de oogst inmiddels alweer een aantal weken aan de gang. Bij de afzet spelen thema's als vruchtrot en residuen een belangrijke rol. Kenja sluit uitstekend aan bij beide thema's en is daardoor het standaardmiddel in het schema.
Biologische bestrijding van wittevlieg in aardbei
Het voorjaar kwam traag op gang maar inmiddels hebben we te maken met meer zomerse omstandigheden. De insectendruk zal hierdoor ook toe gaan nemen. Het biologische insecticide BotaniGard bestrijdt de larvale stadia van wittevlieg en spaart nuttigen.
Begin op tijd met de juiste herbicidenmix in mais
Door het weer van de afgelopen dagen zal de maïs zich snel ontwikkelen. Op de vroegst gezaaide percelen staat de mais inmiddels al boven. Omdat ook de verschillende onkruiden hard groeien is het van belang om nu een goede herbicidenmix te kiezen.
Takumi en Karma een sterk duo tegen echte meeldauw
In zowel glasgroenten als sierteeltgewassen kan echte meeldauw ontstaan. Zodra echte meeldauw zich eenmaal in het blad heeft gevestigd is het vaak lastig onder controle te krijgen. Met het sterke duo Karma en Takumi krijgt echte meeldauw echter geen kans.
Doeltreffende onkruidbestrijding bij opkomst van aardappelen
Onder de huidige weersomstandigheden ontwikkelen onkruiden zich snel. De kans is groot dat er voor opkomst van de aardappelen al veel onkruid boven staat. De al aanwezige onkruiden zijn goed te bestrijden door Quickdown toe te voegen aan de bodemherbiciden zoals Proman en Sinopia.
Uitbreiding etiket Vintec
Vintec is het eerste middel dat een uitbreiding van de toelating heeft gekregen via de versnelde procedure voor laag risico middelen. Lees hier de belangrijkste wijzigingen.
Nieuw, breed toepasbaar natuurlijk insecticide warm onthaald
Neudosan is een nieuw, breedwerkend insecticide/acaricide van natuurlijke oorsprong. Het is toegelaten in vele open en bedekte teelten van voedings- en siergewassen. Neudosan heeft een meervoudige werking op basis van vetzuren en kaliumzouten, waartegen geen resistentie mogelijk is.
Zet Teppeki WG in tegen luizen in suikerbieten
Vanaf opkomst van de bieten is het van belang om de aanwezigheid van luizen te controleren. De groene perzikluis en de sjalottenluis kunnen vergelingsziekte overbrengen, terwijl de zwarte bonenluis zuigschade veroorzaakt aan de planten.
“Met Karma altijd aan de goede kant van de streep”
Meeldauwbestrijding is in de aardbeienteelt (helaas) een terugkerend fenomeen. De aardbeispecialisten van Klep-Agro, Etten-Leur geven Karma een vaste plaats in de verdediging. “Dat doen we niet zomaar”, zegt adviseur Jan Koevoets.
Etiketswijziging Harpun
Recent is de herregistratie van Harpun afgerond en is het etiket gewijzigd. Dit heeft een aantal gevolgen voor de toepassing van Harpun in de teelten van appel en peer.
Zet Harpun op tijd in tegen de tweede generatie van de perenbladvlo
De volle bloei is alweer voorbij. Langzamerhand zal de tweede generatie perenbladvlo zich gaan ontwikkelen. Belangrijk is om deze generatie tijdig te minimaliseren. Harpun zorgt ervoor dat de eitjes niet uitkomen en heeft een steriliserend effect op de vrouwelijke adulten.
Houd slakkenvraat in suikerbieten in de gaten
Door de vochtige weersomstandigheden van de afgelopen weken zijn slakken actief. Daarnaast verhoogt het gebruik van (koolachtige) groenbemesters in het bouwplan de slakkendruk nog verder.
Onkruidbestrijding uien 2023, probleem of uitdaging?
Voor het zaaien van uien is het dit voorjaar zoeken naar een goed moment. Op dit moment zijn veel uien nog niet gezaaid. Uien zullen zich straks zeer snel ontwikkelen. Telers met meerdere gewassen in het bouwplan zullen soms zelfs verrast worden door deze snelle ontwikkeling
Houd tagetes onkruidvrij vanaf de start
De betrekkelijk lange kiemplantfase van tagetes maakt dat de grond de eerste weken onvoldoende beschermd is tegen ongewenste onkruidgroei. Omdat het gewas hier stevige concurrentie van heeft is onkruidbestrijding tijdens de kieming en opkomst van tagetes essentieel.
Fresco aan de basis van de onkruidbestrijding in stamslabonen
Een goede onkruidbeheersing begint bij een sterke start. Dit geldt ook voor de teelt van stamslabonen. Fresco, in combinatie met Centium, legt een goede basis voor een degelijke onkruidbeheersing. De werkingsspectra van beide producten vullen elkaar aan en versterken elkaar.
Aflever- en opgebruiktermijn Bonalan bekend
De toelating van het bodemherbicide Bonalan zal definitief niet verlengd worden. Het Ctgb heeft inmiddels de aflever- en opgebruiktermijn van het middel bekend gemaakt.
NIEUW | Neudosan, insectenbestrijding hoeft niet ingewikkeld te zijn
Met de komst van Neudosan is het Biorational-portfolio van Certis Belchim uitgebreid met een sterk insecticide/acaricide. Dit contactmiddel bestrijdt zuigende insecten en mijten (o.a. wittevlieg, spint, bladluis, trips en wol-, dop- & schildluis) en is effectief op alle insectenstadia.
Insectenbestrijding appel en peer rondom de bloei
Het voorjaar vordert en intussen gaan we snel richting volle bloei. Door de wisselvallige weersomstandigheden hebben niet alle basisbehandelingen plaatsgevonden. Let de komende tijd daarom extra op de insectenontwikkeling.
Virusmanagement tijdens de pootgoedteelt
Het pootgoed staat straks en de eerste bespuitingen met minerale olie worden uitgevoerd. Hoog tijd om te gaan selecteren zodat de infectiebronnen worden verwijderd.
Viruspreventie aardappelen rondom opkomst
Zodra de aardappelen opkomen zijn ze zeer aantrekkelijk voor luizen. Hou vanaf opkomst dan ook de luizendruk in de gaten en grijp tijdig in om virusoverdracht te voorkomen.
Viruspreventie aardappelen voor het poten
In de nacontrole zien we dat het aantal virusbesmettingen in pootaardappelen weer is opgelopen ten opzichte van 2021. De uitgangssituatie is daardoor minder gunstig.
De logische aanpak van aaltjes en wortelvlieg in wortel
De beschikbaarheid van conventionele middelen neemt steeds meer af. NEMguard is een logische en duurzame oplossing voor de aanpak van zowel aaltjes als wortelvlieg.
Onkruidbestrijding in koolteelten
Onder de huidige vochtige omstandigheden is een mechanische onkruidbestrijding moeilijk of zelfs uitgesloten. Lentagran WP is de partner voor een goede onkruidbeheersing in koolgewassen.
Bombero/Fireblocker goede basis in de vuurbestrijding
In veel gewassen worden vuurspetters waargenomen. De afgelopen weken kenmerkten zich door de snelle groei van het blad. Het gewas moet in deze gevoelige fase, waarbij er veel zacht en onbeschermd blad bijkomt, optimaal beschermd worden.
Bescherm sla tegen Botrytis en Sclerotinia
Nu de eerste slaplanten al zijn geplant of spoedig geplant gaan worden, is het van belang het gewas goed te beschermen. Botrytis en Scerotinia kunnen namelijk hard toeslaan. Kenja is een uniek en sterk middel om deze ziekten tegen te gaan.
Actuele ziekten en plaagontwikkeling in granen
Het voorjaar komt traag op gang. Ondanks de koele en natte omstandigheden gaat zowel de ontwikkeling van de granen als die van van ziekten en plagen gewoon door. We zien wel grote verschillen tussen en zelfs binnen de regio's.
Hou het schema gesloten en blijf schimmels de baas met Alcoban 700 WG en Cyflamid
Door de zachte winter zijn de eerste ascosporen alweer rijp. Als de eerste groene delen zichtbaar zijn kunnen we spreken van de start van het primaire seizoen. Het is nu van belang om het schurftschema sluitend te houden.
Teppeki WG en Gazelle, sterke wapens tegen virusoverdragende bladluizen
De eerst-vliegende bladluizen leveren al snel een groot risico op de verspreiding van virussen in de bloembollenteelt. Ze zijn namelijk hypermobiel, moeilijk waar te nemen en kunnen meteen al virus verspreiden. Naast vroegtijdige selectie is de inzet van insecticiden noodzakelijk om schade door deze virussen te beperken.
Aanpak onkruiden in de teelt van zetmeelaardappelen
Zetmeelaardappelen worden vaak geteeld op zandgronden met een hoog organisch stofgehalte. In het verleden werd de laatste rugopbouw zeer laat gedaan en vervolgens werd er pas daarna een herbicidenmix toegepast. De laatste jaren heeft in deze teelt echter het in één keer opbouwen van de rug steeds meer opgang gevonden.
Aanpak onkruiden in de teelt van pootaardappelen
Nog even en het is weer tijd voor de onkruidbestrijding in pootaardappelen. Pootaardappelen worden vaak geteeld op percelen met een wat lagere onkruiddruk. Vanwege de mogelijkheid tot vroege selectie, is het verstandig om selectievere middelen te gebruiken.
Aanpak van doornappel en zwarte nachtschade in de teelt van consumptieaardappelen
In de teelt van consumptieaardappelen kan de kruidbestrijding soms een grote uitdaging zijn. Met name de bestrijding van doornappel en zwarte nachtschade kan voor problemen zorgen omdat deze onkruiden familie zijn van de aardappel. Hoe kunnen deze onkruiden het beste aangepakt worden?
Bescherm fruitbomen tegen lichte nachtvorst met Frozil
De komende nachten wordt lichte nachtvorst verwacht. Om kwetsbare bloemknoppen en straks ook de bloesem en jonge vruchten hiertegen te beschermen kan Frozil gebruikt worden.
Tijdelijke vrijstelling Gazelle tegen pruimenzaagwesp
Gazelle heeft een vrijstelling heeft gekregen ter bestrijding van de pruimenzaagwesp. De vrijstelling treedt in werking op 1 april 2023 en vervalt op 31 mei 2023.
Meer kans op schade door koolzaadglanskever in koel en nat voorjaar
De koolzaadglanskever is een belangrijke plaag in koolzaad. Door het late voorjaar, koel en nat, komt de bloei van koolzaad vertraagt op gang en is de kans op schade groot door de koolzaadglanskever.
Lentagran WP is een onmisbare schakel in de onkruidbestrijding in luzerne
De nieuwe GLB-regelgeving maakt dat steeds meer telers besluiten een vlinderbloemig gewas in te zaaien, zoals bijvoorbeeld luzerne. De vraag hoe de onkruidbestrijding in luzerne aangepakt kan worden komt dus ook steeds vaker aan de orde.
Voorjaarsbestrijding van spint voor een schone start in appel
Het bestrijden van spintmijten in het voorjaar is essentieel. De ontwikkeling van roofmijten is in het voorjaar trager dan de ontwikkeling van spintmijten. Grijp tijdig in voordat de aantasting uit de hand loopt.
Pak schurft in appel en peer preventief aan met Alcoban
De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat de eerste rijpe ascosporen al vroeg gevonden zijn. Met de langzaam oplopende temperaturen staan we aan de start van het primaire seizoen.
Start de aardbeienteelt schoon met Milbeknock
De eerste percelen aardbeien zijn een aantal weken geleden al aangeplant. Inmiddels is het winterse weer achter de rug en is de kans op een vroege aantasting van mijten aanwezig.
Meeldauw preventief aanpakken is noodzakelijk
Op dit moment zijn de omstandigheden voor meeldauw er nog niet. Houd de ontwikkelingen wel scherp in de gaten. De laatste jaren hebben we geleerd dat de meeldauwdruk behoorlijk snel kan oplopen en dat preventief aanpakken noodzakelijk is.
Fresco de basis voor onkruidbestrijding in lelie
Binnenkort is het weer tijd voor de onkruidbestrijding in bloembollen. Inzet van een bodemherbicide voor opkomst van het gewas kan later in het seizoen veel extra werk voorkomen.
Onderschat het belang van ziektebestrijding op de T0 niet
Na een relatief zachte winter breekt het voorjaar aan. De basis voor ziektebestrijding in wintertarwe begint al vroeg. Het gewas vanaf begin schoon houden zorgt voor de hoogste opbrengst.
NEMguard beschermt uien op een natuurlijke wijze tegen aaltjes en uienvlieg
Zo langzamerhand maakt de winter plaats voor het voorjaar. De eerste uien zijn alweer gezaaid of zullen binnenkort gezaaid worden. Een goed moment dus om stil te staan bij aaltjesbestrijding.
Verwijder groene aanslag snel en effectief met Enclean
Door de relatief zachte en vochtige wintermaanden is op veel materialen groene aanslag ontstaan. Dit kan snel en zorgvuldig verwijderd worden met Enclean. Enclean is een gebruiksvriendelijk product van plantaardige oorsprong.
Rhizoctoniabestrijding met Symphonie
Zoals bekend kan Rhizoctonia voor grote problemen zorgen in de teelt van aardappelen. Er bestaat in de praktijk weinig discussie over de noodzaak van een Rhizoctonia knolbehandeling. Bij de keuze voor het middel maken belangrijke details het verschil.
Ovitex, dé basis van een geïntegreerde plaagbestrijding in de fruitteelt
Februari loopt op z’n eind. De natuur wordt langzaam wakker en de activiteit in de boomgaard zal toenemen. Het is raadzaam om alert te zijn op onder andere de spintontwikkeling.
Voorkom Rhizoctonia en zilverschurft
Aantasting met Rhizoctonia solani kan zorgen voor een serieuze opbrengstreductie in de teelt van aardappelen. Om de Rhizoctonia-cyclus te doorbreken en een verdere verspreiding te voorkomen, is een behandeling van het pootgoed noodzakelijk...
BotaniGard onmisbaar in duurzaam teeltsysteem
‘Onze ambitie is om zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen stekmateriaal te produceren in Afrika’, vertelt Suzanne Kos, teamleider Quality and Research bij Deliflor Chrysanten B.V.
Winnen van trips
De teelt eindigen met een te hoge tripsdruk heeft consequenties voor de nieuwe teelt. De meeste bedrijven willen graag een teelt tripsvrij eindigen. Kies daarom de juiste bestrijdingsstrategie. Winner is hierin een belangrijke schakel.
Etiket Azatin uitgebreid met aantal teelten onder glas
Het etiket van Azatin is uitgebreid waardoor het middel nu in nog meer teelten onder glas toegepast mag worden.
Sterkste kiemremming in alle omstandigheden
De meeste percelen aardappelen zijn geoogst en liggen binnen. Door de hete zomer hebben veel gewassen droogte en hitte stress ondervonden, en is de kiemrust al vroeg doorbroken.
Beschadigd pootgoed verdient bescherming bij inschuren
Opnieuw is er sprake van langdurige droogte. Dit zorgt voor meer harde kluiten in de gerooide productstroom en een grotere kans op beschadigde pootaardappelen...
Takumi + Karma winnend koppel tegen echte meeldauw in aardbei
Mooi hè, zoals Jumbo-Visma zegevierde in de Tour de France. Wat wil je ook, met Van Aert én Vingegaard in je team. Certis Belchim heeft ook zo’n superkoppel in huis...
Effectieve groene aanpak van echte meeldauw
Echte meeldauw en de biorational Kumar zijn geen vrienden. “Laat dat nu net de bedoeling zijn”, zegt technisch adviseur Harry Hansma van Certis Belchim...
“Quickdown onmisbaar loofdoodmiddel in ons pootgoed”
Loofdoding vormt ieder jaar een belangrijk aandachtspunt in de 20 hectare pootaardappelen die akkerbouwer Bert den Boer uit Zonnemaire teelt...
Crown-MH belangrijk wapen tegen opslagplanten en aaltjes in zetmeelteelt
Aaltjes vormen een groot en nog alsmaar toenemend probleem in de zetmeelaardappelteelt. Dit onderwerp kwam dan ook volop aan bod..
Start loofdoding met deze systeemaanpak
Inmiddels zijn de eerste vroege (poot)aardappelen aan de maat en start de loofdoding. Maak gebruik van het loofdood 2.0 ...
Scelta mooie aanwinst in de vruchtgroenteteelt
‘Met goede hygiëne en een groot aantal biologische bestrijders zijn de meeste ziekten en plagen goed onder controle te ...
Cameradetectie motten maakt effectiever ingrijpen tegen rupsen mogelijk
Telers hebben meer en meer moeite met de rupsenbestrijding. Zij zijn namelijk sterk afhankelijk van contactmiddelen en ...
Nefyto heet voortaan CropLife NL
Meer profilering op belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals waterkwaliteit en biodiversiteit
Hoe verminder ik aardappelopslag voor volgend jaar?
Op diverse percelen zien we nu de eerste aardappelopslag verschijnen. Dit had voorkomen kunnen worden...
Nefyto lanceert Agro E-label app
Gebruiksvoorschriften gewasbeschermingsmiddelen klaar voor de toekomst
Insecten actief in bloembollen
Door de hogere temperaturen van de afgelopen week zien we flink wat activiteit van diverse insecten. Met name ...
Degelijk virusmanagement begint al voor het poten
Virusbesmettingen in pootaardappelen was afgelopen jaar een minder groot probleem. Toch is waakzaamheid ...
Bescherm kiemplantjes tegen slakken
De eerste kiemplanten staan al boven of zijn binnenkort zichtbaar, zoals bijvoorbeeld van suikerbieten of zomergranen...
Mitsui & Co, Ltd. kondigt de oprichting aan van een nieuwe vennootschap, Certis Belchim B.V.
Mitsui and Co, Ltd. kondigde de voltooiing aan van een definitieve overeenkomst op grond waarvan een nieuwe vennootschap,...
Kumar nu ook toegelaten in wortelen
Onlangs is de toelating van Kumar uitgebreid waardoor het middel nu ook toegepast mag worden ...
Hoe beter een middel wordt ingezet, hoe beter het resultaat
Sinds een aantal jaar heeft Gewasbeschermingsmiddelen-producent Certis Europe een eigen ...
Tijdelijke vrijstelling
Voor Ovitex is een tijdelijke vrijstelling is afgegeven voor toepassing in de onbedekte teelt van bessen...
Aardappeltelers proberen nieuw bodemherbicide Sinopia
Sinopia is een nieuw bodemherbicide voor de aardappelteelt. Afgelopen jaar heeft een aantal telers het als proef toegepast op praktijkpercelen...
Voor meer en beter fruit
De teelt van bessen heeft de afgelopen jaren een serieuze groei doorgemaakt. Tegelijk is ook de kennis over ziekten en plagen in deze teelt toegenomen...
Ondersteun natuurlijke vijanden met dit biologisch insecticide in komkommer
In deze fase van het jaar kan de bestrijding van insecten als trips en wittevlieg in komkommer ...
Nieuw wapen tegen hittestress
Belchim brengt met Dimmer een nieuw instrument tegen zonnebrand en hittestress.
Aardappelen onkruidvrij houden, hoe pak je dat aan?
Het Multiflex herbicide Proman is de basis in elk schema voor de onkruidbestrijding in aardappelen.
Bescherm wintertarwe op tijd tegen bladziekten
Gele roest en septoria kunnen al vroeg in het seizoen infecties geven in wintertarwe.
Hoe behaalt u een topoogst aardappelen?
Rhizoctonia solani (lakschurft) kan voor een serieus opbrengstverlies zorgen in de aardappelteelt.