Begin op tijd met de juiste herbicidenmix in mais

Door het weer van de afgelopen dagen zal de maïs zich snel ontwikkelen. Op de vroegst gezaaide percelen staat de mais inmiddels al boven. Omdat ook de verschillende onkruiden hard groeien is het van belang om nu een goede herbicidenmix te kiezen.

Breedbladige onkruiden 
Om alle onkruiden goed te bestrijden is een breedwerkende mix nodig. Veel voorkomende breedbladige onkruiden zijn onder andere veelknopigen, melden, melganzenvoet, kamille en zwarte nachtschade. Temsa, op basis van mesotrione, pakt deze onkruiden aan. Botiga bevat naast mesotrione ook pyridaat, die de hele mix een extra boost geeft. Ook zijn er goede ervaringen met een verlaagde dosering Botiga in combinatie met Laudis®. Botiga is zacht voor het gewas waardoor de mais ongestoord kan doorgroeien. 

Grassen 
Op veel percelen staan er naast breedbladige onkruiden ook vaak grassen. Om deze te bestrijden is het noodzakelijk om aan de herbicidenmix Samson Extra 6% OD toe te voegen. Samson Extra 6% OD bestrijdt mede door zijn unieke formulering bijna alle grassen. Alleen tegen gladvingergras is extra ondersteuning nodig.

Onderzaai 
Indien er gras ondergezaaid wordt is het belangrijk om daar rekening mee te houden bij de onkruidbestrijding. Bij gelijkzaai, waarbij het gras (meestal rietzwenk) gelijktijdig met de maïs gezaaid wordt is het gebruik van Samsom Extra 6% OD af te raden. Bij latere inzaai van onderzaai ‘op kniehoogte’ kan wel een brede herbicidemix met Samson Extra 6% OD met een dosering van 0,5 l/ha worden ingezet. Zorg ervoor dat de bespuiting minimaal 2 weken voor de zaai van het vanggewas plaatsvindt. 

Advies  
Toepassing tussen 2 en 6 maisbladeren: 

  • 1 l/ha Botiga + 0,5 l/ha Samson Extra 6% OD + een bodemherbicide 
  • 0,5 l/ha Botiga + 1,5 l/ha Laudis® + 0,5 l/ha Samson Extra 6% OD + een bodemherbicide 

 

Laudis® is een geregistreerd handelsmerk van Bayer Crop Science

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Print Friendly, PDF & Email