Bescherm zomerstek tegen schimmels

De periode voor het zomerstekken is aangebroken. Ongewortelde stekken kunnen gevoelig zijn voor een breed scala aan schimmels, vooral onder vochtig folie. Door het beperkte pakket aan bestrijdingsmiddelen zijn telers op zoek naar effectieve alternatieven tegen botrytis en andere schimmels. In de afgelopen jaren is er ervaring opgedaan met Vintec voor de bescherming van stekmateriaal.

Achtergrond 
Vintec is een Trichoderma die zich goed kan ontwikkelen op houtig gewas, met name op open wonden. Dit in tegenstelling tot andere Trichoderma’s die meestal een bodemtoepassing kennen. In de boomkwekerij is een gewasbehandeling met Vintec toegelaten. De toepassing is gericht op taksterfte ((Phomposis sp., Didymascella thuijina, Kabatina juniperi, Cylindrocladium buxicola, Volutella buxi, Hymenoscyphus fraxineus, Chalara spp., Eutypa lata, Colletotrichum spp., Phoma spp. Pestalotia spp., Monilinia spp., Nectria galligena, Fusicoccum spp. etc.) en Botrytis spp.  

Eenmaal op het gewas gespoten, ontwikkelt Vintec zich als een goedaardige schimmel, waardoor andere schimmels zich niet kunnen vestigen. Daarom is het van belang Vintec zo snel mogelijk na het stekken of enten toe te passen. Vintec ontwikkelt zich het beste bij temperaturen vanaf 10°C. Het product is ook toegestaan in de biologische teelt.

Ervaringen in boomkwekerij 
Samen met adviseurs en telers is er inmiddels praktijkervaring opgedaan in een aantal boomkwekerijgewassen (waaronder Salix, Acer en Lavendel). De ervaring is dat er minder ‘smucht’ (Botrytis) voorkomt wanneer Vintec toegepast wordt voor afdekken met folie. Ook was er minder uitval, onder andere in de Lavendel stek.  

Advies 

  • Preventief toepassen (zo snel mogelijk na stekken)
  • Dosering 150-200 g/ha Vintec
  • Voeg een uitvloeier toe voor een optimale bedekking 
  • Herhalen na maximaal 3 weken.  
  • Voorkom regen en/of beregening in de eerste 5 uren na de toepassing i.v.m. afspoeling.  

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Ontvang nieuws en tips voor een gezond gewas

Print Friendly, PDF & Email