Bestrijding eerste generatie perenbladvlo

Na een relatief milde winter gevolgd door een aantal zachte weken is er volop activiteit van perenbladvlo. Dit is het moment om de basis te leggen met Ovitex. Voer voor een sterke, geïntegreerde bestrijding van perenbladvlo deze toepassing uit (in combinatie) met Harpun.

Werking 
Harpun is een Insect Groei Regulator (IGR). Dit hormoon zorgt normaliter voor de overgang van het ene stadium naar het andere stadium, de vervelling. De werking van Harpun is dus alleen zichtbaar in het niet uitkomen van de eitjes. Op de vrouwelijke adulten heeft het een steriliserend effect.

Inzet 
Het effect van Harpun is het sterkst op de witte eieren van perenbladvlo. Uit jarenlang onderzoek blijkt dat het tijdstip van inzetten van Harpun belangrijk is. Wanneer Harpun aan de late kant (op de oranje kleurende eitjes) wordt ingezet loopt de werking snel terug. Wanneer Harpun wordt ingezet en er worden daarna nog eitjes afgezet komen deze ook in aanraking met het product. Zet Harpun daarom in zodra de eerste witte eitjes gevonden worden, de nieuwe eitjes zullen door het residu ook bestreden worden. Wanneer Harpun niet gecombineerd wordt met een olie is het advies om een uitvloeier toe te voegen.

Advies: 

  • 1 l/ha Harpun + uitlvoeier/ tankmix met Ovitex 
  • Toepassen op de eerste witte eitjes, creëer een residu-laag waar komende eitjes in worden afgezet 
  • Toepassen met 600 – 1.000 liter water per hectare 
  • Werkt maximaal 7 tot 10 dagen 
  • Toepassen tot maximaal afvallen bloembladeren (BBCH67) 

Uit onderzoek blijkt dat Harpun een goede bestrijding geeft van de perenbladvlo.

Tabel.1. Ekovin (CZ) – Werking tegen 1ste generatie PBV Conference 

Meer over Harpun >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Ontvang nieuws en tips voor een gezond gewas

Print Friendly, PDF & Email