Knolbescherming in de pootgoedteelt

Zoals inmiddels wel bekend is er een nieuwe Phytophthora-stam in noordwest Europa in opkomst. In 2021 hebben we deze nieuwe  stam (EU43) in Nederland voor het eerst aangetroffen. En afgelopen jaar is deze stam in Nederland verantwoordelijk gebleken voor ongeveer 45% van de aantastingen.  

Middelen uit de CAA-groep
Het moeilijke van deze EU 43 stam is dat hij in een  aantal gevallen resistent is gebleken voor enkele actieve stoffen  uit de CAA-groep, zoals bijvoorbeeld mandipropamid (Revus) en benthiavalicarb (Versilus). Het FRAC adviseert om middelen op basis van actieve stoffen uit bovenstaande groep altijd te mengen met een product met voldoende preventieve werking. Voer bovendien niet meer dan 2 opeenvolgende bespuitingen uit met middelen uit deze groep.

Preventieve werking
Uit onderzoek in ons eigen laboratorium in Londerzeel (BE) is gebleken dat alle gevonden isolaten van EU43 nog steeds volledig gevoelig zijn voor de actieve stof van Ranman Top (cyazofamid). Met Ranman Top hebben we dus gelukkig een stevige preventieve partner in handen.  

Ranman Top 
Ranman Top is een betrouwbare knolbeschermer. Ranman Top beschermt ook nieuwe groei, is snel regenvast en heeft een uitstekende duurwerking. Voeg in periodes met veel infectiekansen een product met curatieve werking (bijvoorbeeld Cymbal of Kunshi) toe.  

Advies

  • Ranman Top 0,5 l/ha met een interval van 5-7 dagen. 
  • Eventueel een product met curatieve werking toevoegen zoals, Cymbal of  Kunshi.

Revus is een geregistreerd handelsmerk van Syngenta Crop Protection.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Deel het nieuws!

Print Friendly, PDF & Email