Meeldauw in vollegrondsgroenten
De omstandigheden voor de ontwikkeling van meeldauw zijn relatief ongunstig. Toch zien we ook wel percelen die meeldauw vertonen. Als meeldauw al aanwezig is, kan deze goed worden bestreden door inzet van Kumar. Kumar heeft een sterke curatieve werking maar ook een preventieve werking.
Hoe werkt Kumar?
Kumar bevat de natuurlijke werkzame stof kalium waterstofcarbonaat. Schimmelsporen en -draden die in contact komen met de werkzame stof (bicarbonaat) verschrompelen door osmotische druk, pH-verandering en inwerking van de bicarbonaationen. Door het verschil in zoutconcentratie tussen de spuitoplossing en de schimmel wordt vocht onttrokken aan de sporen en schimmeldraden, waardoor deze verdrogen.
Meeldauw in witlof en cichorei
Bij aanwezigheid van meeldauw kan Kumar worden toegevoegd in de tankmix (of solo worden gebruikt). De reeds aanwezige schimmeldraden verdrogen, en daarmee wordt het resultaat van de bespuiting verbeterd.
Meeldauw in wortelen
Als in wortelen meeldauw aanwezig is, kan deze worden bestreden door de terugwerkende kracht van Kumar. Aanwezige schimmeldraden worden grauw en groeien niet verder. Daarmee wordt een goed groen blijvend loof verzekerd. Het middel kan worden toegevoegd aan de tankmix.
Advies
- Dosering Kumar solo 3 kg/ha en in tankmix 2 kg/ha
- Interval 7-14 dagen, afhankelijk van de ziektedruk
- Gebruik voldoende water (500 l/ha) voor een goede bedekking van het gewas
- Voeg geen uitvloeiers of hechters toe
- Niet aanzuren of mengen met meststoffen
- Toegestaan in de biologische teelt
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.