NEMguard, de oplossing voor aaltjesbestrijding in uien

Doordat steeds meer chemische middelen verdwijnen is er veel aandacht voor biologische gewasbeschermingsmiddelen, ook wel biorationals genoemd. Een van de biologische middelen die al een aantal jaar in de belangstelling staat is NEMguard DE. Nemguard DE is  een middel op basis van knoflookextract dat onder andere ingezet kan worden in de teelt van uien voor de bestrijding van aaltjes en de uienvlieg. 

Kennisintensiever
Om met biorationals een optimaal resultaat te behalen is echter vaak meer kennis nodig. De hele teeltcyclus moet kloppen van begin tot eind. Dat vraagt een andere manier van denken dan in het verleden. Wat we nodig hebben, is meer kennis. Bijvoorbeeld van de biologie, van schadedrempels, van de werking van biorationals en van spuittechniek. Want hoe beter een middel ingezet wordt, hoe beter het resultaat. En dat is van groot belang nu het pakket middelen aan het veranderen is. 

“Juist omdat gewasbescherming steeds kennisintensiever wordt is het doen van onderzoek heel belangrijk”, vertelt Fokke Smit, technisch adviseur akkerbouw bij Certis Belchim. ‘’De afgelopen jaren hebben we dan ook veel proeven uitgevoerd. Dat hebben we zelf gedaan, maar ook samen met de distributie en telers en we hebben meegedraaid in onderzoeken van onafhankelijke onderzoeksinstellingen”, gaat hij verder. 

Betrouwbare opvolger
“Het huidige standaardmiddel tegen aaltjes in uien verdwijnt van de markt. Wij weten dat NEMguard een waardige opvolger kan zijn”. Om dat te bevestigen hebben we een proef in uien laten uitvoeren door het HLB’, legt Smit uit. “Het betrof een perceel in Gasselternijveenschemond met een hoge besmetting Pratylenchus penetrans [meer dan 700 aaltjes per 100 ml grond, red.]. In deze proef hebben we NEMguard vergeleken met de huidige standaard. “We hebben drie verschillende objecten vergeleken; de standaard, NEMguard en NEMguard gecombineerd met een startmeststof”. 

Onderzoek
Bekijk in onderstaande diagram het resultaat van de proef. De conclusie is dat NEMguard een betrouwbare opvolger is voor de huidige standaard. De opbrengst was minimaal gelijkwaardig tot beter ten op zichte van de standaard.

Meer over NEMguard DE >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Ontvang nieuws en tips voor een gezond gewas

Print Friendly, PDF & Email