Onkruid? Niet in mijn maïsveld! 

Veel percelen maïs zijn inmiddels gezaaid en vroeg gezaaide percelen staan boven. Met het weer van de afgelopen dagen zal de maïs zich snel ontwikkelen. Het is daarom van belang om nu al over de onkruidbestrijding na te denken. 

Breedbladige onkruiden 
Om alle onkruiden goed te bestrijden is het van belang om de juiste middelen te gebruiken. Om een goede onkruidbestrijding te realiseren is het daarom van belang om te weten welke onkruiden door de toegelaten middelen goed bestreden worden.  Veel voorkomende breedbladige onkruiden zijn o.a veelknopige, melden, melganzenvoet, kamille en zwarte nachtschade. Temsa bevat mesotrione en pakt deze onkruiden aan. Botiga bevat naast mesotrione ook pyridaat, die de hele mix een extra boost geeft. Ook zijn er goede ervaringen met een verlaagde dosering Botiga in combinatie met Laudis. Botiga is zacht voor het gewas waardoor de mais ongestoord kan doorgroeien. 

Grassen 
Vaak staan er naast breedbladige onkruiden ook grassen. Om deze te bestrijden is het noodzakelijk om aan de bespuiting Samson Extra 6% OD toe te voegen. Samson Extra 6% OD bestrijdt mede door zijn unieke formulering bijna alle grassen. Enkel op gladvingergras is extra ondersteuning nodig.  

Onderzaai 
Als er gras onder gezaaid wordt, is het belangrijk om daar rekening mee te houden bij de onkruidbestrijding. Bij onderzaai (veelal rietzwenkgrassen) gelijktijdig met de maïs-inzaai, raden we het gebruik van Samson Extra 6% OD af. Bij latere onderzaai ‘als mais op kniehoogte staat’ kan ook een brede herbicidenmix met Samson Extra 6% OD  worden ingezet. Zorg er wel voor dat de bespuiting minimaal 2 weken voor de zaai van het vanggewas plaatsvindt. 

Advies  

Toepassing tussen 2 en 6 maïsblad-stadium: 

  • 1 l/ha Botiga + 0,5 l/ha Samson Extra 6% OD + bodemherbicide 
  • 0,5 l/ha Botiga + 1,5 l/ha Laudis + 0,5 l/ha Samson Extra 6% OD + bodemherbicide 

Laudis is een geregistreerd handelsmerk van Bayer Crop Science

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Ontvang nieuws en tips voor een gezond gewas

Print Friendly, PDF & Email