Phytophthora alweer actief, belangrijke maatregelen en adviezen

Recent zijn er meldingen binnengekomen van Phytophthora. Er is afgelopen maanden al veel gesproken over de veranderingen die nodig zijn om de ziekte onder controle te houden. Met de ervaringen van 2023 in gedachten is het essentieel om nu een goed plan op te stellen om Phytophthora de baas te blijven.

Resistentie
De nieuwe stam (EU43) is afgelopen jaar op veel plekken in Nederland aangetroffen en heeft aanzienlijke schade veroorzaakt. Deze EU43-stam is in veel gevallen resistent gebleken tegen mandipropamid (Revus). Hierdoor is de werking van andere middelen uit de CAA-groep vaak verminderd. Het FRAC heeft hierover het volgende advies gegeven:

Middelen op basis van actieve stoffen uit de CAA-groep, zoals mandipropamid (Revus), benthiavalicarb (Versilus) en dimethomorf (o.a. Orvego):

    • Altijd mengen met een product met voldoende preventieve werking
    • Voer niet meer dan twee opeenvolgende bespuitingen uit met middelen uit deze groep

Ranman Top
Onderzoek in het laboratorium in Londerzeel (BE) heeft aangetoond dat alle isolaten van EU43 nog steeds volledig gevoelig zijn voor de actieve stof van Ranman Top (cyazofamid). Met Ranman Top hebben we dus een sterke preventieve partner in handen.

Spuitschema
Om de verspreiding van Phytophthora zo veel mogelijk tegen te gaan, is het raadzaam om in het spuitschema de middelen af te wisselen. Dit betekent dat sommige middelen op andere momenten gespoten zullen worden. Ranman Top beschermt ook nieuwe groei, is snel regenvast en heeft een uitstekende duurwerking. Hierdoor kan Ranman Top ook eerder in het spuitschema worden ingezet. Let op: voeg in periodes met veel infectiekansen een product met curatieve werking toe, zoals Cymbal of een combinatie van Cymbal + propamocarb (o.a. Sporax).

Advies

  • 0,5 l/ha Ranman Top met een interval van 5-7 dagen.
  • Voeg bij hoge druk 0,25 kg/ha Cymbal (of 0,5 l/ha Cymbal Flow) toe of een combinatie van Cymbal met propamocarb (o.a. Sporax)
  • Wissel middelen uit verschillende groepen met elkaar af.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Print Friendly, PDF & Email