“Quickdown onmisbaar loofdoodmiddel in ons pootgoed”

Loofdoding vormt ieder jaar een belangrijk aandachtspunt in de 20 hectare pootaardappelen die akkerbouwer Bert den Boer uit Zonnemaire teelt. Een onmisbaar middel daarin is Quickdown. Het uitgelezen spuitmoment is volgens hem zoveel mogelijk vroeg de ochtend als het gewas nog iets dauwnat is. Wanneer daarna een droge zonnige dag volgt is de werking het beste.

Den Boer is er dit jaar al vroeg bij met de loofdoding in het pootgoedgewas. “Dat is het gevolg van een relatief vroege pootdatum en de gunstige groeiomstandigheden daarna”, licht hij toe. Beide hebben ervoor gezorgd dat, in 3 van de 5 rassen die hij teelt, de knollen begin juli al aan de maat zijn. Het gaat dan om de Fontane, Arizona en Constance. In het weekend voor het doodspuitmoment heeft het nog een lekker buitje geregend. Daardoor was het loof op dat moment nog iets vochtig. Om deze reden kiest hij ervoor de eerste behandeling voor loofdoding uit te voeren met Quickdown. Dat is ook het advies van zijn teeltadviseur Lein de Visser, werkzaam voor CZAV uit Wemeldinge. In een vochtig gewas moet je volgens hem beslist niet beginnen met klappen, “want dat geeft teveel kans op verspreiding van bacterieziek.”

Spuiten op dauwnat gewas

Als uitgelezen spuitmoment kiest Den Boer zoveel mogelijk voor vroeg in de ochtend, als het gewas nog iets dauwnat is. Wanneer daarna een droge zonnige dag volgt is de werking het beste. “Dan kun je de volgende dag al aan de toppen van het gewas het effect van de bespuiting zien”, spreekt de pootgoedteler na alweer drie jaar toepassing uit ervaring. “De dosering is altijd 0,8 liter per hectare. Hier gaat altijd nog 2 liter minerale olie bij voor een optimale verdeling over blad en stengels.” Afhankelijk van de omstandigheden, “meestal is de vitaliteit van het gewas leidend”, spuit hij Quickdown met gemiddeld 400 liter water per hectare.

Nagenoeg nul nagroei

Waar Den Boer en De Visser ook nog even bij stilstaan is het juiste keuzemoment voor loofdoding in combinatie met bepaling van de gewenste maatsortering in een pootgoedgewas. Van Quickdown is bekend dat het loof na toepassing trager afsterft dan voorheen bij Reglone. De snelheid van afsterven is echter zeer afhankelijk van de weersomstandigheden en de groeifase van het pootgoedgewas, zo hebben ze ervaren. Den Boer: “In een nat seizoen moet je bij het bepalen van de gewenste eindsortering rekening houden met nog enkele dagen knolgroei na toepassing van Quickdown. Is het echter droog en de groei al wat uit het gewas, dan is onze ervaring dat al drie dagen alle leven uit het loof verdwenen is en je na een bespuiting nagenoeg nul nagroei van de knollen hebt.”

Niet te kort klappen

Ongeveer vijf dagen na de bespuiting is Den Boer met de loofklapper door het gewas gegaan. “Aandachtspunt daarbij is dat je niet te kort klapt”, benadrukt De Visser. “De stengel moet minimaal 15 centimeter voor een goede werking van een eventueel nog navolgende bespuiting. Dat kan zowel weer 0,8 liter Quickdown met 2 liter minerale zijn als 1 liter Spotlight per hectare.” De andere 2 rassen, Agria en Lugano, hebben 9 dagen later exact dezelfde behandeling voor de loofdoding gekregen, laat Den Boer weten.

Geen naveleindrot meer

Zowel de pootgoedteler als zijn adviseur onderstrepen tegelijkertijd dat met de komst van Quickdown het probleem naveleindrot definitief tot het verleden behoord. “Dat was altijd spannend bij de inzet van het inmiddels vervallen middel Reglone. Wat daarbij eveneens speelde is nagroei, waardoor je vaak nog een keer moest naspuiten en extra kans liep op virusbesmetting. Sinds Quickdown hebben we hier geen last meer van. Het is dan inmiddels ook een onmisbaar middel in ons pootgoed,” laat hij tevreden weten.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik altijd het etiket en de productinformatie.

Print Friendly, PDF & Email