Takumi + Karma winnend koppel tegen echte meeldauw in aardbei

Mooi hè, zoals Jumbo-Visma zegevierde in de Tour de France. Wat wil je ook, met Van Aert én Vingegaard in je team. Certis Belchim heeft ook zo’n superkoppel in huis: Takumi en Karma. Met dit tweetal aan de basis staat echte meeldauw in aardbei op achterstand. Zeker wanneer het weer de spanning verhoogt.

Dat Takumi en Karma een onverslaanbaar team vormen tegen echte meeldauw, is al in meerdere gewassen aangetoond. Dit voorjaar onderstreepte het superkoppel zijn overmacht in een aardbeienproef bij proefbedrijf Eurofins De Bredelaar in Elst.

Geen verrassing

De planten van het ras Elsanta waren kunstmatig besmet met echte meeldauw, wat resulteerde in een hoge, egale ziektedruk. Vervolgens werd er  wekelijks een behandeling uitgevoerd volgens een vooraf opgesteld schema met verschillende middelen, waaronder een combinatiebespuiting (tankmix) met Takumi en Karma.  In twee schema’s stond de combinatie (tankmix) Takumi en Karma aan de basis. Conform het etiket is Takumi slechts twee keer ingezet.

Na de laatste behandeling leidde Crop Manager Edwin Hendriks  adviseurs langs de proeven. Zij zagen met eigen ogen dat de objecten die met Takumi en Karma waren behandeld, het minste te lijden hadden van meeldauw.

“Voor de meeste adviseurs was dat geen verrassing, het kwam overeen met de ervaring in de praktijk”, vertelt Hendriks. “. Takumi heeft snel een ijzersterke reputatie opgebouwd vanwege zijn effectieve en langdurige nawerking. De biorational Karma voegt echter wel iets toe. Het versterkt de directe, curatieve bestrijding én het verkleint de kans dat schimmels resistentie opbouwen tegen Takumi. Karma is zelf vanwege zijn specifieke werking niet gevoelig voor resistentie-opbouw.”

De verklaring

Door hun verschillende werkingsmechanismen pakken Takumi en Karma echte meeldauw preventief en curatief aan. De werkzame stof cyflufenamid (Frac code U6) van Takumi heeft een sterke preventieve en curatieve werking. Na opname in het blad wordt de actieve stof translaminair verspreid en beschermt het zowel de bovenzijde als de onderzijde van het blad. De lange nawerking is opvallend goed.

Karma is een middel van natuurlijke oorsprong. De werkzame stof kaliumwaterstofcarbonaat (Frac code P7) zorgt voor een directe, fysische werking. De geraakte sporen en schimmeldraden van echte meeldauw drogen hierdoor uit.

Sterkste basisopstelling

Hendriks: “Het directe, curatieve effect van Karma en de langdurige, preventieve nawerking van Takumi pakken echte meeldauw op unieke en effectieve manier aan. Gecombineerd in een tankmix geeft het de sterkste onderdrukking van deze schimmelziekte in aardbeien. Onder omstandigheden met hoge druk is dat extra van belang.”

Advies duo-toepassing in aardbei

  • Zet een tankmix van Takumi (150 ml/ha) en Karma (2 kg/ha)Takumi en Karma in als basis van het bestrijdingsschema,
  • Karma bevat al hechters en uitvloeiers. Voeg daarom geen extra hulpstoffen toe en zuur de oplossing ook niet aan.
  • Gebruik voldoende water om het gewas volledig te kunnen bevochtigen.
  • Spuit bij voorkeur op een stressvrij, droog gewas.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik altijd het etiket en de productinformatie.

Print Friendly, PDF & Email