Powerfogger TB60 Dubbel

CoStar is de beste keuze tegen hardnekkige rupsen

CoStar is een biologisch product op basis van de actieve stof Bacillus thuringiënsis subsp. kurstaki SA-12. Het middel is zeer effectief tegen een breed spectrum aan rupsen, onder andere Tuta absoluta (tomatenmineermot) en Turkse mot.

Werkingsmechanisme
Rupsen nemen CoStar op via vraat. Voedende rupsen nemen kristallen van de Bt op die op een gewas zijn toegepast. Na opname in de darmen lossen die kristallen op en worden geactiveerd. Hierbij ontstaan Cry-toxines. De rups raakt hiervan verlamd en stopt met vreten wat leidt tot de dood.

Dosering en concentratie CoStar
Pas de standaarddosering van 1 kg CoStar per hectare toe op snelgroeiende gewassen zoals tomaat of chrysant of in gewassen waarbij een goede gewasbedekking lastig is.

  • Bij lastig te bestrijden rupsen zoals bijvoorbeeld Tuta absoluta, Duponchelia en bladrollers is het advies om altijd 1 kg middel per ha toe te passen.
  • Het toevoegen van een hulpstof als een hechter of een uitvloeier kan bij deze rupsensoorten leiden tot een verbeterde effectiviteit.
  • Verlaag het watervolume wanneer spuitvloeistof naar de bladpunten zakt en voorkom afspoeling van het blad!
  • De minimaal toe te passen spuitdosering is 50 gram per 100 l water.

Toepassing
Gebruik feromonen ter ondersteuning voor een goede monitoring. Jonge rupsen zijn namelijk aanmerkelijk gevoeliger voor CoStar dan oudere stadia.

Start de bestrijding op jonge rupsen voor een goed effect. Oudere rupsen worden ook bestreden maar het duurt langer voordat het effect zichtbaar is. Bij grotere rupsen is een combinatie met een middel uit een andere werkzame groep aan te bevelen. Denk hierbij aan een tankmix met een middel op basis van azadirachtine, zoals Azatin of een chemisch rupsenmiddel.

Een goede gewasbedekking is van belang, omdat de rupsen het middel binnen moeten krijgen via vraat. Zorg er daarom voor dat het bladoppervlak goed bedekt is en voorkom afspoeling. Herhaling van de toepassing is van groot belang om nieuwgevormde plantendelen te bedekken en daarmee te beschermen.

Advies

  • Dosering 0,5 – 1 kg per hectare afhankelijk van de te bestrijden rupsensoort
  • Minimum concentratie 50 gram per 100 liter water
  • Start op jonge rupsen voor het beste resultaat
  • Toepassen in blokbespuiting van 2 – 4 toepassingen met interval van 7 dagen tussen bespuitingen
  • Zorg voor een goede bedekking van het gewas
  • Voeg een hulpstof toe ter bestrijding van ‘lastige’ rupsen

Productpagina CoStar >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Print Friendly, PDF & Email