Groene oplossingen tegen Botrytis en meeldauw in aardbei

Na een zachte winter en een nat voorjaar is het gevaar op overwinterde Botrytis in aardbeien groot. Intussen worden de omstandigheden ook steeds gunstiger voor echte meeldauw. Met de meeldauwdruk van de afgelopen jaren in het achterhoofd is het essentieel om preventief te starten met de bestrijding van schimmelziekten.

We bespreken twee preventieve middelen die effectief zijn op meeldauw en Botrytis én SKAL-geregistreerd.

Vintec zorgt voor actieve bescherming tegen schimmelziekten
Wanneer Vintec het gewas koloniseert profiteer je van de verschillende werkingsmechanismen. Vintec koloniseert het gewas waardoor er geen ruimte/voeding is voor andere schimmels. Tegelijkertijd is Vintec in staat om de ontwikkeling van Botrytis te vertragen en te stoppen.

Trichoderma atroviride stam SC1 is de unieke stam van de Vintec. Het unieke aan deze stam is dat het van nature een Trichoderma is die bovengronds groeit. Dit in tegenstelling tot de andere Trichoderma’s die ondergronds worden toegepast.

Brede werking en directe bescherming met Amylo-X
Door Amylo-X in een preventief schema toe te passen wordt het gewas direct beschermt tegen een breed scala aan schimmelziekten waaronder Botrytis en echte meeldauw. Door inzet van Amylo-X kan een correctie met een curatief fungicide worden voorkomen of uitgesteld.

Amylo-X onderscheidt zich van andere middelen op basis van Bacillus amyloliquefaciens die alleen sporen bevatten. Amylo-X WG is een biologisch bedekkingsfungicide op basis van Bacillus amyloliquefaciens plantarum D747 en bevat een zeer hoge concentratie aan sporen en lipopeptiden. Lipopeptiden zijn gifstoffen die schimmels bestrijden, ongeacht de omgevingstemperatuur. Ze zorgen voor bescherming van het behandelde gewas en voorkomen schimmelgroei.

Advies

  • Zet zowel Amylo-X als Vintec preventief in
  • Vintec en Amylo-X presteren het beste in een schema
  • Wissel de middelen af, ook in schema’s met conventionele GBM
  • Een uitvloeier toevoegen geeft een voordeel in bedekking.
  • Dosering:
    • 1,5 kg/ha Amylo-X
    • 0,2 kg/ha Vintec

Meer over Vintec>>

Meer over Amylo-X >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Ontvang nieuws en tips voor een gezond gewas

Print Friendly, PDF & Email