Insectenbestrijding boomkwekerij

De afgelopen periode hebben we te maken gehad met veel regen en relatief koele omstandigheden. Hierdoor is de luizenpopulatie momenteel niet erg groot. Bij oplopende temperaturen kan een kleine populatie echter snel toenemen en schade veroorzaken. Hieronder volgen een aantal mogelijke oplossingen.

Geïntegreerde bestrijding 
Geïntegreerde bestrijding is de basis voor het beheersen van plagen. Hierbij zullen nuttige natuurlijke bestrijders zoveel mogelijk gespaard worden bij de aanpak van insecten en mijten. De keuze van middelen en het moment van inzet is hierbij bepalend. Zorg voor het afwisselen van middelen met verschillende werkingsmechanismen.

Biologische oplossing 
Het biologische product Neudosan is inzetbaar in de bedekte boomkwekerij tegen onder andere WG luizen, mijten en wittevliegen. Neudosan bevat vetzuren en kaliumzouten en heeft een meervoudige werking. De actieve stoffen tasten de celstructuur in de huid van het insect aan waardoor het plaaginsect uitdroogt. Daarnaast blokkeren en beschadiguen ze de ademhalingsorganen. Dit leidt tot verstikking van het plaaginsect.  

Adviesdosering: 1,5% Neudosan, toepassen onder traagdrogende omstandigheden. Zorg ook dat alle insecten/mijten volledig geraakt worden. Neudosan is goed te combineren in een tankmix met Gazelle of Teppeki. Uitvloeier is dan niet meer nodig.

Afb.1. Larve van het lieverheersbeestje, predator van luizen

Selectief middel
Teppeki WG is een zeer selectief middel en spaart hierdoor nuttige natuurlijke bestrijders. Daarbij is Teppeki WG translaminair en lokaal-systemisch.  

Adviesdosering: 0,140 kg/ha Teppeki WG+ uitvloeier/olie. Toepassen voor luizen, en andere insecten, zijn ingekruld. 

Breedwerkend middel
Gazelle is een middel dat een brede werking heeft. Naast de werking tegen alle soorten luizen heeft het ook een effect op bladvlooien, wantsen en wittevliegen. Verder heeft Gazelle ook een werking op cicaden, bladwespen, mineerders, bladhaantjes, snuitkevers en eikentopgalmug. Gazelle is snel regenvast en zeer zacht voor het gewas. 

Adviesdosering: onbedekte teelt 0,230 kg/ha Gazelle + uitvloeier. Tegen wittevlieg in bedekte teelt is de dosering 0,462 kg/ha + uitvloeier 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Ontvang nieuws en tips voor een gezond gewas

Print Friendly, PDF & Email