Insectenbestrijding in komkommer wordt makkelijker door Azatin

De veiligheidstermijn van Azatin is dit seizoen aangepast van 3 dagen naar 1 dag voor de bedekte vruchtgroententeelt van Cucurbitaceae met eetbare schil, waaronder komkommer. Een veiligheidstermijn van 1 dag tussen toepassing en oogst maakt een praktische toepassing van Azatin beter mogelijk.

Deze ontwikkeling biedt kansen voor nieuwe strategieën voor insectenbestrijding, waarbij Azatin als basis in combinatie met natuurlijke vijanden of als correctie gedurende de hele teelt (inclusief oogstfase) kan worden ingezet.

Breedwerkend insecticide
Door de dubbele werking als repellent en insecten groeiregulator (IGR) werkt Azatin tegen een breed scala aan plaaginsecten. Het middel is onder andere effectief tegen wittevlieg, trips en verscheidene bladluizen. Het middel grijpt in op alle ontwikkelingsstadia van insecten. Daarnaast is het middel veilig voor vrijwel alle biologische bestrijders en veilig voor het gewas.

Azatin is van natuurlijke oorsprong en mag ook toegepast worden in biologische teelten (SKAL). Het product bevat de werkzame stof Azadirachtine (26 g/l) en is geformuleerd als een vloeibare EC-formulering.

Preventief inzetten
Zet Azatin bij voorkeur preventief in. Het is een uitstekend middel om beginnende populaties in toom te houden en zo de druk laag te houden, mede dankzij het opbouweffect van de actieve stof in de waslaag van het blad.

Advies
Bedekte teelt van komkommer:

 • Dosering 0,14% (140 ml per 100 liter water), max. 1,4 l/ha per toepassing
 • Veiligheidstermijn van 1 dag
 • Substraatteelt
  • 20 toepassingen per 12 maanden
  • Minimum interval van 7 dagen tussen toepassingen
 • Grondgebonden teelt
  • 20 toepassingen per 12 maanden (verdeeld over 5 blokken van 4 toepassingen)
  • Minimum interval 7 dagen tussen toepassingen, 42 dagen tussen blokken

Meer over Azatin >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Print Friendly, PDF & Email