Neudosan: hét contactmiddel tegen plaaginsecten

Voor veel glastuinbouwteelten is het seizoen weer volop aan de gang. Dit betekent ook meer aandacht voor ziekten- en plaagbeheersing. In veel teelten speelt het biologische contactmiddel Neudosan daarbij een belangrijke rol. We zetten de voornaamste kenmerken van dit insecticide/acaricide op een rijtje.

Breedspectrum insecticide/acaricide
Neudosan bestrijdt zuigende insecten en mijten (o.a. bladluis, trips, spint, wittevlieg, wolluis, dop- en schildluis en cicaden) en is effectief op alle ontwikkelstadia van ei tot en met adult. De actieve stof in Neudosan tast de celstructuur in de huid aan waardoor het plaaginsect uitdroogt. Daarnaast worden de ademhalingsorganen geblokkeerd en beschadigd. Dit leidt tot verstikking van het plaaginsect.

Raken is essentieel
Neudosan is een contactmiddel dat niet systemisch werkt. Het is dus belangrijk dat de insecten geraakt worden. Een goede bladbedekking is dan ook essentieel voor een goede werking.

Dosering
Hoewel op het etiket een dosering staat van 2% (2 liter per 100 liter water), wordt in alle gewassen een dosering van 1,5% (1,5 liter per 100 liter water) geadviseerd. De etiketdosering is namelijk weinig of slechts beperkt effectiever dan deze adviesdosering.

Mengbaarheid en veiligheid
Neudosan is veilig te gebruiken in combinatie met de meeste nuttige insecten. Daarnaast kan Neudosan gemengd worden met de meeste gewasbeschermingsmiddelen.

Als er nog geen ervaring is opgedaan met Neudosan in een gewas, voer dan te allen tijden een proefbespuiting uit op het te behandelende gewas.

Advies 

  • Neudosan is een contactmiddel. Zorg dat de insecten goed geraakt worden 
  • De aanbevolen dosering is 1,5 % (1,5 l/100 l water) 
  • Gebruik voldoende water voor een goede bladbedekking 
  • Een uitvloeier toevoegen is niet nodig, Neudosan heeft een zeer goede uitvloeiende werking 
  • Het toevoegen van een waterconditioner is niet nodig 
  • Kies een gunstig toepassingsmoment op de dag voor de bespuiting. Hoe langzamer het product opdroogt hoe effectiever het is.

Bekijk ook de veelgestelde vragen over Neudosan >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Ontvang nieuws en tips voor een gezond gewas

Print Friendly, PDF & Email