Topklasse telers kiezen voor zekerheid bij virusbeheersing
De virusbeheersing in lelies zal de komende jaren een steeds grotere uitdaging worden. De gewasbescherming wordt onderworpen aan steeds strengere EU-regels en registratieprocedures, waardoor de puzzel steeds moeilijker wordt. De groei van de lelies is nu in volle gang en op bepaalde locaties is de druk van luizen behoorlijk hoog. Zorg daarom voor een doordachte inzet van middelen.
Olie H blijft de basis voor virusbeheersing
Niet iedere minerale olie is geschikt voor virusbeheersing. Olie H is een bewezen virusolie met een groot aandeel aan koolstofketens met een hoge bio-efficientie. Zo zijn C21-C26 ketens bepalend voor een optimale afsluitende laag. Olie-H is per gedoseerde liter effectiever dan onkruidolieën en heeft al heel wat jaren een goede werking laten zien.
Gebruik bij een snelle gewasgroei korte intervallen.
Hou de luizendruk laag
Luizendoders zijn heel belangrijk om populatieopbouw binnen het gewas te beperken. Resistentie-management is hierbij belangrijk; wissel insecticiden uit verschillende IRAC groepen met elkaar af. Gebruik voldoende water (bijvoorkeur 400 l/ha) en gebruik de etiketdosering.
Advies:
- Dosering 6,25 l/ha (wekelijks)
- Spuit op een droog gewas
- Zorg voor een goede bedekking
- Voeg Olie-H (of Kompaan) altijd als laatste toe aan de tankmix bij het vullen van de spuit
- Pas bij warm en zonnig weer in de avond toe
- Zorg dat minimaal elke 10 dagen een correctiebespuiting wordt uitgevoerd. Dit kan o.a. met Gazelle (230 g/ha) of Teppeki WG (140g/ha). Let hierbij op de spuitintervallen!
- Combineer eventueel met pyrethroïden. Deze hebben een luizenwerende werking.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.