Voorkom Rhizoctonia en zilverschurft in aardappelen

Het voorjaar komt eraan. Het wordt tijd om het pootgoed te behandelen tegen Rhizoctonia en zilverschurft. Deze schimmels kunnen namelijk voor behoorlijk wat opbrengst- en kwaliteitsverlies zorgen. Een knolbehandeling met Flim zorgt voor een perfecte schilkwaliteit en draagt bij aan een goede opbrengst en maatsortering.

Rhizoctonia
Rhizoctonia (Rhizoctonia solani) is een algemeen voorkomende schimmel die voor serieuze opbrengstreductie kan zorgen door het aantasten en wegvallen van planten en/of stolonen tijdens of kort na het opkomst. De schimmel kan o.a. door middel van sclerotiën op de knol overleven.

Zilverschurft
De belangrijkste besmettingsbron voor een infectie van zilverschurft (Helmintosporium solani) is de moederknol. Besmette moederknollen kunnen onder gunstige omstandigheden in de grond zorgen voor een infectie van zilverschurft op de nieuw gevormde knollen.

Rhizoctonia en zilverschurft
Flim bevat twee belangrijke actieve stoffen, flutolanil en imazalil, en is zeer effectief tegen zowel Rhizoctonia als zilverschurft. Flim is vloeibaar en goed verwerkbaar met een schijfvernevelaar. Het middel heeft een flexibele toepassingsperiode en is in te zetten tijdens of na het sorteren van het uitgangsmateriaal.

Toepassingstijdstip
Gebruik Flim vanaf het sorteren tot uiterlijk 4 weken voor poten om opkomstvertraging te voorkomen. Als de tijd tussen behandelen en poten korter is dan 4 weken behandel dan het pootgoed met Monarch of Symphonie. Monarch en Symphonie hebben allebei een nevenwerking tegen zilverschurft.

Advies

Flim
Pas Flim toe in een dosering van 0,3 l/ton. Zorg voor een goede bedekking van de knollen. Verdunning optimaal 1:2. Gebruik van een rollertafel is aan te raden om een optimale bedekking te verkrijgen

Monarch
Dosering Monarch 0,2 l/ton pootgoed. Zorg voor een goede bedekking van de knollen. Verdunning minimaal 1:1 (met maximum van 2 l/ton spuitvloeistof). Gebruik van een rollertafel is aan te raden om een optimale bedekking te verkrijgen.

Symphonie
Dosering Symphonie 1,5 kg/ton. Toepassen voor of tijdens het poten met een daarvoor geschikt poederdoseerapparaat.

Meer over Flim >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Print Friendly, PDF & Email